Grenzen stellen: Hoe stel je ze en hoe leef je ze na?

Veel mensen weten wat grenzen zijn. Als we aan grenzen denken, denk je misschien aan een muur of iets wat je gebruikt om andere buiten te houden. Dit zijn zeker ook grenzen, maar in theorie, als we over grenzen praten ziet zo’n grens er toch net iets anders uit. Grenzen zijn vaak geen stenen muur of prikkeldraad die voor iedereen zichtbaar is. Dus waar hebben we het dan precies over als we praten over grenzen stellen en hoe leven we deze na?

Grenzen stellen is een manier om voor onszelf te zorgen. Als je begrijpt hoe je voor jezelf gezonde grenzen kunt stellen en kunt na leven, kun je gevoelens van teleurstelling en boosheid vermijden wanneer grenzen niet worden nageleefd. Grenzen zijn voor iedereen anders, dit kan zijn door de cultuur waarin je bent opgevoed of je persoonlijke waardes of door andere omstandigheden. Het belangrijkste is dat je voor jezelf duidelijk krijgt wat jouw grenzen zijn en hoe je deze naleeft, zodat je zowel je eigen grenzen kunt respecteren als die van een ander.

In dit artikel brengen we 6 aspecten in kaart die jou helpen met je ontwikkeling door het stellen van gezonde grenzen en die ervoor zorgen dat je deze ook kunt naleven.

Begin klein

Vaak willen we door ons enthousiasme alles toezeggen, hiermee nemen we vaak veel op ons dak waardoor we uiteindelijk niet onze beloftes kunnen naleven. Begin daarom eens klein en kijk of je telkens met jezelf kunt inchecken of dit wel haalbaar is. Wanneer je klein begint cultiveer je steeds meer inzicht over wat wel en niet lukt en dan kan je het vanzelf rustig opbouwen en uitbreiden. Er is niks mis met klein beginnen, het is juist heel krachtig om af en toe nee te zeggen en daarmee dus je eigen grenzen te bewaken.

Zorg voor voldoende zelfreflectie

Om grenzen te kunnen stellen en te behouden op een succesvolle manier, is het van belang om inzicht te krijgen waarom je in eerste instantie deze grens voor jezelf hebt gesteld. Waarom is dit zo belangrijk voor je? Welke emotie zit erachter en hoe kan het jouw emotionele welzijn verbeteren? Besteed eens wat tijd om te reflecteren wat er met je gebeurt en waarom je die grens stelt. Het creëren van bewust zijn is de eerste stap voor het succesvol stellen en behouden van grenzen.

Wees consequent

Wanneer je niet je beloftes nakomt kan dit veel verwarring bij mensen oproepen. Dit kan uiteindelijk leidden tot ongemakkelijke situaties. Wees daarom consequent en stabiel. Zowel voor jezelf als voor de partij waarmee je samenwerkt is dat plezieriger. Door consequent te blijven zet je duidelijke lijnen neer.

Communiceer

Wanneer we het over grenzen hebben dan is communicatie cruciaal. Tuurlijk kan het soms voorkomen dat er je een bepaalde toezegging of belofte niet kunt nakomen door bepaalde omstandigheden. Het is daarom belangrijk om te blijven communiceren zodat beide partijen op tijd op de hoogte blijven. Ook is het belangrijk om aan te geven als iemand continu jouw grenzen over gaat. Dit kan namelijk heel onbewust gebeuren en dus het is van belang iemand daar ook van op de hoogte te stellen zodat die persoon ermee aan de slag kan gaan. Zoals ze zeggen: ”Communication is Key’’

Cultiveer eigenwaarde

Voor het stellen van grenzen en om grenzen een sterke basis te geven, is het van belang om een beetje zelfliefde te tonen en om je eigen waardigheid in te zien. Wanneer je in je hoofd hebt dat je niet goed genoeg bent, waardeloos bent of iets niet verdient is het lastig om gegronde grenzen neer te zetten. Wees daarom lief voor jezelf en besef dat iedereen zijn of haar eigen grenzen stevig mag neerzetten.

Krijg wat perspectief

Grenzen neerzetten is belangrijk. Het niet hebben van grenzen kan schadelijk zijn, maar te ver gaan met grenzen heeft ook zijn keerzijde. We weten allemaal dat wanneer het woordje ‘te’ naar voren komt, dat meestal niet veel goeds met zich meebrengt, behalve bij tevreden dan. Breng daarom wat perspectief in als het gaat om grenzen neerzetten. Waar ligt voor jouw die balans. Soms moet je gewoon op je intuïtie afgaan, wij mensen vergeten namelijk soms, dat we eigenlijk heel goed in staat zijn om dingen te navigeren en we heel intuïtief zijn. Vertrouw dus op jezelf en je eigen kunnen, ook als het gaat om het stellen en behouden van grenzen.

Grenzen stellen is voor iedereen essentieel en grenzen zien er voor iedereen anders uit. Je hoeft je niet schuldig te voelen wanneer je grenzen stelt, je kunt namelijk prima grenzen handhaven zonder iemand van streek te maken. Grenzen zijn namelijk een vorm van goed voor jezelf zorgen, zodat je er later ook weer kunt zijn voor anderen.

Ik wil hiermee aan de slag!

(Afbeelding: Erin Larson via Unsplash)