Meer impact door minder zelf doen!

De laatste tijd ben ik nogal bezig met het begrip verantwoordelijkheid en dan met name in werksituaties. Ik kom er steeds meer achter dat verantwoordelijkheid een sleutelbegrip is bij het maken van impact. En impact maken, dat is wat we allemaal graag doen: een rol van betekenis spelen, iets opbouwen, iets doen voor de ander, iets nalaten voor de wereld.. noem maar op.

 

De ability to respond

De Engelse taal geeft een mooi beeld van de betekenis van verantwoordelijkheid: de ability to respond. Er gebeurt iets en dat vraagt om een reactie. Of niet. Of er een reactie komt en wat die is, dat is een keuze. Die keus kan onbewust meestal hetzelfde zijn, maar het helpt echt om bewust te zijn van het keuzemoment. Zie verantwoordelijkheid als een soort schuifbalk. Aan de linkerkant staat onverantwoordelijkheid, of misschien wel meer onverschilligheid. Aan de rechterkant staat oververantwoordelijkheid: doorslaan in verantwoordelijkheid. Het is dan lastig om dingen los te laten. Mensen die oververantwoordelijk zijn (je ziet het veel bij projectmanagers!) nemen misschien wel (te) veel verantwoordelijkheid op zich, voelen zich overal verantwoordelijk voor. Dat kan prettig zijn, omdat het de suggestie van controle geeft. Aan de andere kant werkt het frustratie in de hand. Waarom helpen de collega’s niet? Die overmatige verantwoordelijkheid is namelijk wel lekker voor collega’s: alles wordt voor hen gedaan, alles is geregeld. Oververantwoordelijkheid werkt onverantwoordelijk gedrag in de hand.

 

De schuifbalk en het keuzemoment

De kans om meer impact te maken is door minder zelf te doen, door minder oververantwoordelijk te zijn. Zie verantwoordelijkheidsbesef als een signaal, maar herken de schuifbalk en het keuzemoment. Je hoeft niet alles zelf te doen, alles zelf op te pakken.  Verantwoordelijkheid is namelijk ook anderen aanspreken op hun verantwoordelijkheid. En verantwoordelijkheid delen. Of nog enger: het blijkt dat iets wat ogenschijnlijk ontzettend belangrijk was of een goed idee leek, helemaal niet zo belangrijk is.

 

Door niet gelijk alles naar te toe te trekken, maak je uiteindelijk meer impact. En het goede nieuws is dat je er minder hard voor hoeft te werken.

 

Hoe doe ik het?

Hoe ik dit in mijn eigen werk doe is door heel bewust mijn tijd te plannen . Ik werk zowel als ondernemer voor mijn eigen onderneming, maar ook voor opdrachtgevers in commerciele opdrachten. Door mijn beschikbare tijd te begrenzen, help ik mezelf door niet oververantwoordelijk te zijn en álles te doen. Daarnaast helpt het me enorm om vragen te stellen: ben ik hier verantwoordelijk voor of moet ik een ander aanspreken op zijn verantwoordelijkheid? Alle kleine beetjes helpen hierin. En tot slot helpt periodiek evalueren om terug te gaan naar de kern: wat is het doel van mijn werk of opdracht en leidt mijn inspanning tot dit doel of juist niet?

Zie hiervoor ook onze eerdere blogreeks over evaluatie.