Zonder zorg naar buiten voor Maria-oord.

  

Onlangs heeft Projectondernemers een interessante opdracht uitgevoerd in verpleeghuis Careyn Maria-Oord te Vinkeveen. We hebben ondersteund in het realiseren van een prachtige binnentuin voor bewoners, zodat zij voortaan zelfstandig naar buiten kunnen. Een prachtig project dat veel waarde heeft opgeleverd, zonder ook maar een factuur te versturen: echt maatschappelijk verantwoord ondernemen. In deze blog nemen we je mee in het project en wat we ervan geleerd hebben.

Waarom een binnentuin?
Naar buiten wanneer je wilt! Dat is belangrijk voor iedereen. Helemaal als je door hersenletsel of dementie op een gesloten afdeling van een verpleeghuis woont. Voor de meeste bewoners van de gesloten kliniek Groepswonen van verpleeghuis Maria-Oord te Vinkeveen was zelf naar buiten gaan helaas geen mogelijkheid. Er was een grote omsloten binnentuin, maar deze was door jarenlange verzakking niet meer toegankelijk voor bewoners. De binnentuin was alleen nog te bereiken via een provisorische, steile en onveilige hellingbaan. Ook waren er andere onveilige plekken, zoals de vijver met een onstevig hek. Er moest hoognodig flink worden opgeknapt. Daar was veel geld voor nodig! Met dit project wilden we de binnentuin weer helemaal veilig en bereikbaar maken voor alle bewoners. Want wat is er fijner dan zelfstandig en veilig naar buiten te gaan wanneer je wilt! Het hoe en waarom van het project wordt uitgelegd op een uitzending van RTV Ronde Venen.

Waarom heeft Projectondernemers dit project gekozen?
Ernst-Jan Rutjes, ondernemer en eigenaar van Projectondernemers BV geeft aan: “Voor ons staat ontwikkeling centraal. We geloven dat we onze klanten kunnen helpen met ontwikkelen via projecten. Het initiatief: “Zonder Zorg naar Buiten” sloot prachtig aan bij wat wij graag doen. Daarnaast betreft het een initiatief binnen de Zorg, een branche waar we graag actief zijn. Met dit project konden we bewoners van Maria-Oord daadwerkelijk helpen. Daarnaast ken ik de arts Ineke Bakker die de drijvende kracht is achter dit initiatief, persoonlijk en wilde ik haar graag helpen met het realiseren van haar droom. Ineke is als specialist ouderengeneeskunde verbonden aan verpleeghuis Maria-Oord. We kennen elkaar al jaren en het leek ons mooi om dit samen mogelijk te maken.”

Wat was het plan?
Het plan was om de tuin voor een deel te overdekken met een gelijkvloers te betreden terras van ongeveer 200 vierkante meter en de rest van de tuin op de huidige diepte te laten. Door middel van een rolstoellift werd ook dit deel van de tuin bereikbaar. Oude bomen, nieuwe wandelpaden en zitplekken zorgen voor een aangenaam verblijf buiten. Nieuw meubilair, verhoogde plantenbakken en schaduwplekken maken van het terras een aangename plek om te zitten of voor een buitenactiviteit, concert of feestje.

Wat waren de succesfactoren van dit project?

Samengevat kende dit project een aantal belangrijke succesfactoren:

 • Een initiatiefnemer met visie en de gave om anderen enthousiast te maken voor dit project.
 • Een betrokken kleine commissie van medewerkers met veel daadkracht
 • Communicatie via de Facebookpagina https://www.facebook.com/binnentuinmariaoord/
 • Crowdfunding via het platform WhyDonate met diverse benefietacties met totale opbrengst van €25581,75
 • Fondsenwerving via de grotere fondsen met totale opbrengst van € 39500,-
 • Bijdragen van particuliere bedrijven met totale opbrengst van € 20.959,-
 • Particuliere acties met opbrengst van €2090,-
 • Betrokkenheid van management en medewerkers van Careyn en familieleden van bewoners
 • Belangstelling en ondersteuning vanuit de gemeenteraad en Burgemeester
 • Ondersteuning met raad en daad door de Lionsclub Vinkeveen en Waverveen
 • Diverse benefietacties waar de gemeenschap bij betrokken was, waaronder een concert in de kerk van Vinkeveen en een boottocht voor personeel op de Vinkeveense plassen
 • Duidelijke markering en bekendmaking van de fases van het project via sociale media en lokale kranten zoals de kick-off, start van de werkzaamheden, opening van het terras en officiële opening van de tuin met een feest voor bewoners.
 • Leveranciers die vrijwel allemaal korting gaven op hun materialen en het plan ook echt konden realiseren binnen de afgesproken tijd en kwaliteit
 • Dat het project een snelle voortgang had, binnen een jaar was het geld ingezameld en waren de werkzaamheden van start gegaan. Na een jaar was het belangrijkste deel van het project al afgerond.
 • En last but not least: het benodigde geld werd binnengehaald, totale opbrengst van €88.130,75 en het gehele project is gerealiseerd! Resultaat motiveert.

Wat heeft de samenwerking met Projectondernemers BV opgeleverd?
Ineke Bakker – van Faassen, initiatiefnemer en drijvende kracht achter het project, blikt terug. “

Al jarenlang was de ontoegankelijke binnentuin een doorn in het oog voor mij. Dagelijks zag ik als arts het grote vervallen binnenterrein liggen met de veel te steile onveilige hellingbaan en moest ik accepteren dat mijn patiënten niet eens een luchtje konden scheppen. Zo ontzettend jammer van de beschikbare vierkante meters. Maar waar haal je het geld vandaan om zoiets te renoveren in een tijd van bezuinigingen in de zorgsector? Met een aantal medewerkers heb ik de binnentuincommissie opgericht en na wat inventariserend werk werd al snel duidelijk dat crowdfunding bij particulieren en fondsen de enige mogelijkheid zou zijn om een dergelijke operatie te realiseren. Maar hoe pak je zoiets aan?
Het was in de zomer van 2016 toen ik in de auto rijdend naar mijn werk Ernst-Jan van Projectondernemers aan de telefoon kreeg en hem vertelde over mijn plannen. Binnen enkele minuten was het voor hem duidelijk: “Wij gaan jou ondersteunen met je project”. Enkele dagen later was Ernst-Jan ter plaatse met een medewerker en hebben we samen een schets gemaakt van de plannen. Binnen no time hadden we een Facebook pagina die werd beheerd door Ernst-Jan en werd ons initiatief verspreid via sociale media. Vanaf de allereerste start tot de gehele oplevering van het project heeft Projectondernemers B.V. ons actief bijgestaan in het plannen en organiseren van de crowdfunding en later in de daadwerkelijke realisatie van het project. Hierbij overlegde Ernst-Jan als dat nodig was ook zelf met de verschillende partijen en ondernemingen. Bij de vele hobbels en kuilen die we gaandeweg het project tegen kwamen was hij altijd bereikbaar voor overleg en advies. Zonder de stimulerende actieve bijdrage van Projectondernemers B.V. zou het binnentuinproject niet van start zijn gegaan, laat staan dat het zou hebben geleid tot dit geweldige resultaat voor de bewoners van Maria-Oord.

Over Projectondernemers
Weet je niet waar te beginnen met een complex vraagstuk? Zoek je overzicht en focus bij alle taken die je nog te doen staan? En wil je méér dan een projectplan of rapport dat uiteindelijk in een bureaula belandt? Dan ben je bij Projectondernemers aan het juiste adres!
Met onze focus op menselijkheid en resultaat maken wij elk project tot een succes. En doordat we de zorgwereld kennen, weten we precies hoe we mensen in beweging krijgen. Altijd op een prettige, sociale en laagdrempelige manier. Meer weten? Neem contact met ons via contact@projectondernemers.nl.

Lees meer over onze Workshop slimmer samenwerken in projecten!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Projectondernemers B.V.
Lylantse Plein 1
2908 LH Capelle a/d IJssel

085 303 58 64
contact@projectondernemers.nl

kvk 62293613
btw NL854750253B01

1

Routebeschrijving in Google Maps