waarom hulp vragen?

Waarom hulp vragen?

Hulp. Een mooi woord dat meestal direct verschillende gevoelens oproept. Prettig aan de ene kant, want hulp betekent dat je wordt geholpen. Minder prettig aan de andere kant, want het zou ook kunnen betekenen dat je het niet zelf wilt of kunt. En vooral dat laatste weerhoudt ons er soms van om hulp te vragen. Juist om die reden schrijven we nu deze blog. Wie weet ga je hierdoor anders aankijken tegen de vraag: waarom hulp vragen?

Over wat voor hulp hebben we het?

Aangezien ‘hulp’ nogal een breed begrip is, kaderen we het even in. Wij spreken over hulp in de zakelijke omgeving van je werk. Dus bijvoorbeeld hulp in het realiseren van ambities. Het realiseren van projecten, of het oplossen van blokkades in je bedrijfsproces We hebben het nu niet over hulp in de zin van persoonlijke hulp, zorg of therapie.

Waarom hulp vragen soms lastig is

We leven in een samenleving waarin status belangrijk is, maar ook het gevoel van onafhankelijkheid. Dat je je zaken goed geregeld wilt hebben en onder controle wilt houden. Hoe onafhankelijker je positie in je werk, hoe moeilijker het soms kan zijn om te erkennen dat je misschien niet op alle aspecten de zaak op orde hebt. Of dat iets lastig is, of zo complex dat het gewoon nog niet lukt. Daarnaast zijn er natuurlijk ook die zinnetjes in je hoofd die je dan tegen jezelf zegt: ik kan het niet, het is zwak, ik zou dit zelf moeten kunnen want …. etc. 

Eerder kracht dan van zwakte!

Maar hé: erkennen dat je niet alles zelf hoeft te doen, is juist enorm sterk. Je hoeft dan geen energie te verliezen aan getob of gepieker, je zoekt iemand op die je kan helpen om datgene te doen wat jij niet voor elkaar krijgt. Of datgene wat jouw organisatie niet voor elkaar krijgt. Probeer je probleem eens te reframen als een opdracht. Hoe zou die opdracht er dan uit moeten zien en wat zou het moeten opleveren om jou of jouw organisatie tevreden te maken?

Er zijn mensen die jou willen helpen

Een helpende 😉 gedachte kan zijn: er zijn mensen die maar wat graag hulp willen bieden! Die enthousiast worden van jouw uitdaging. Waarvan de vingers jeuken als jij ze verteld wat je voor elkaar wilt krijgen. Vaak zijn dat mensen die projectmatig werken heerlijk vinden. Die tijdelijk bij jou aan boord komen, de klus oppakken die jij misschien al een tijdje voor je uit schuift en weer weggaan als het klaar is. 

Wanneer om hulp vragen?

Eigenlijk als je merkt dat je niet vooruit komt. Dat kan met verschillende dingen te maken hebben. Je hebt te weinig capaciteit in je organisatie, of je komt er niet uit. We hebben hier al eens een blog over geschreven. Het kan ook zijn dat je organisatie niet helemaal gezond is. Lees hiervoor een andere blog die we al eens hebben gepost.

Hoe kan Projectondernemers helpen?

Wij bieden onze klanten de morgen-start-vandaag aanpak aan, waarmee we in staat zijn om snel en gericht aan de slag te gaan met jouw uitdagingen. En we leveren tijdelijke projectcapaciteit die jou in staat stelt de ambities te realiseren. Wat levert om hulp vragen op? Groei! Door het wegnemen van obstakels kun je weer door met je organisatie. Morgen start vandaag! Maar natuurlijk ook opluchting. En wij zijn er om jou te helpen.

Ik wil wel eens een gesprek

 

(Afbeelding: pixabay)