Mindmapping; een blijvertje!

Mijn boekenkast is gevuld met aardig wat boeken over slimmer werken, slimmer organiseren, slimmer samenwerken, maar ook over allerhande methodieken én dus in het algemeen van het type “dit zorgt voor een andere aanpak in je werk”. Niet uit onzekerheid over hoe ik het nu doe, maar vooral omdat ik het interessant vind om zaken eens van een andere kant te bekijken. 

 

Energie 

Vrijwel alle boeken geven je zo’n lekkere energieboost. Pakkende voorbeelden van hoe het in andere situaties goed werkt, supersprongen die je kunt maken als je de techniek of methodiek hanteert en een gevoel van “waarom heb ik dit boek niet eerder gelezen?”. Ik ben er zeker van dat je al die kennis onderbewust meeneemt en zo gevormd wordt in manieren hoe je nu je werkzaamheden uitvoert. Maar van veel boeken durf ik ook te zeggen dat ik de beschreven aanpak niet, in ieder geval niet in zijn geheel, nog steeds toepas. 

 

Orde in chaos 

Toch is er één techniek uit zo’n boek een echt blijvertje. Geen idee hoeveel jaar geleden ik het boek van Tony Buzan “Gebruik je verstand” gelezen heb, maar vanaf dat moment ben ik mindmaps gaan gebruiken. Waarom dit is blijven hangen weet ik niet zeker, maar ik denk dat het te maken heeft met het creëren van structuur, maar dan wel op een “ongestructureerde manier”. Dat past goed bij mijn hoofd en hoe ik denk. Mijn gedachten springen door het vele en snelle schakelen soms van de hak op de tak, maar komen uiteindelijk toch weer mooi bij elkaar. En daar helpt de mindmap techniek zo goed bij. Je denkt niet eerst alles tot in het diepste detail door, maar je registreert allerlei zaken rondom het centrale thema en organiseert (en reorganiseert) deze gaandeweg. De vertakking, bestaande uit hoofd- en één of meerdere sub-elementen, biedt de georganiseerde structuur. En als je de mindmap aanpak gebruikt, zal je net als ik ervaren dat je die uiteindelijke indeling waarschijnlijk niet vooraf had kunnen bedenken. 

 

Leren 

Maar een mindmap is niet alleen goed om gedachten te structureren, het is ook heel effectief om informatie te onthouden of theorie te leren. Dit zag ik ook toen mijn kinderen op de basisschool mindmapping leerde gebruiken. Ze noemden het daar woordwebs en gebruikte het bijvoorbeeld voor het uitwerken van een spreekbeurt of bij het maken van een boeksamenvatting. En als ze dan een toets hadden over het boek, dan hoefden ze alleen nog maar de verschillende takken van het woordweb door te nemen; geen onnodige zinnen of wollige teksten, maar alleen de essentie en dan ook nog eens super gestructureerd. 

 

Visueel = associëren 

Als je online zoekt op mindmap kan je niet om de meest mooie en creatieve mindmaps heen. Dit visuele aspect heeft ook daadwerkelijk een doel. Het helpt je beter te onthouden wat er allemaal in de mindmap staat. De combinatie van tekst en afbeeldingen zorgt voor een betere associatie, wat ook weer in de hersenen helpt om de informatie makkelijk terug te halen.  

 

Online én offline 

Een mindmap kan je net zo makkelijk op papier gebruiken als dat je een online tool inzet. Online heb je wel het gemak om elementen snel naar een andere tak te verschuiven. Op papier kan je soms weer wat makkelijker lijntjes trekken tussen verschillende onderwerpen en zorgt het voor een overzichtelijker beeld. Een scherm is toch altijd wat kleiner dan een A3-tje waarop je los kunt gaan. 

 

Simpel projectmanagement 

In veel van de online tools kan je aan verschillende takken (elementen) ook een voortgangsstatus koppelen, bijvoorbeeld het percentage gereed, of een deadline. Je vertakking kan je dus eigenlijk inzetten als activiteitenlijst. En als de activiteiten op de takken afgerond zijn, kan je ze inklappen waardoor het overzicht blijft. Door de combinatie met afbeeldingen of iconen kan je prioriteiten aangeven of een andere categorisering. En daarmee is het een ideale afvinklijkst waarbij je snel ziet wat nog open staat, welke onderactiviteiten er zijn, etc. Ik heb de techniek dan ook vaak gebruikt in projecten en merk dat het voor projectteams vaak overzichtelijker is dan bijvoorbeeld MS projects of Excel. 

 

Zelf aan de slag? 

Het is niet mijn bedoeling dat ik de techniek van mindmappen helemaal uitleg, dit doen anderen al op een prima manier. Het boekje van Tony Buzan is zeker een goed beginpunt. Het gaat niet alleen over mindmappig, maar geeft ook achtergrondinformatie over hoe het geheugen werkt. Kan je gelijk leren hoe je makkelijker lijstjes uit je hoofd leert. En voor degene die het tijdperk boek al een tijdje ontgroeid is;  

In deze Ted-talk neemt Tony je mee in de techniek van mindmappen. En even doorzoeken op youtube geeft ook een enorme bron aan video’s met goede uitleg. 

 

Jouw tip? 

Welke techniek, methodiek of aanpak is voor jou een blijvertje? Benieuwd naar jouw ervaringen. Laat gerust een reactie achter of mail me erover; leon@projectondernemers.nl 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Projectondernemers B.V.
Lylantse Plein 1
2908 LH Capelle a/d IJssel

085 303 58 64
contact@projectondernemers.nl

kvk 62293613
btw NL854750253B01

1

Routebeschrijving in Google Maps