cirkel-van-invloed

Dit is hoe je zorgt dat je in je cirkel van invloed blijft

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: dit is geen reclameverhaal voor allerhande managementmodellen. Als je daar naar op zoek bent, stel ik je bij deze teleur. Als je op zoek bent naar manieren om doelgerichter je werk te doen, lees dan vooral verder. In deze blog deel ik mijn ervaring met het toepassen van “de cirkel van invloed” in mijn dagelijkse werk. Deze term is bedacht door Stephan Covey.

Herkenning

Eerst even de herkenning opzoeken. Want de cirkel van invloed is een abstract begrip, maar wat eronder ligt is universeel. Iedereen kent wel het gevoel van invloed hebben op de omstandigheden. Of dat nu het plannen van werk is, het schrijven van een document of het stofzuigen van je kamer. Je hebt het in de hand en je hebt maximale invloed op de manier hoe het gebeurt. Aan de andere kant kent ook iedereen het gevoel van minimaal invloed hebben op de omstandigheden. Dan overkomt het je wat meer: iemand die zijn afspraken niet nakomt, weersomstandigheden of een corona pandemie. Die omstandigheden zijn er allemaal, maar wat doe je ermee? Waar richt je je aandacht op? 

Voorbeeld

Een concreet voorbeeld wat ik ooit hoorde van een vriend die als traumachirurg werkte en te maken had met patiënten die maar bleven komen en gaan. Hij had invloed op zijn eigen handelen, maar niet op de omstandigheden. Het eerste dat hij deed als hij na zijn dienst thuiskwam: de vaatwasser met chirurgische precisie inruimen. Dat was een manier om de omstandigheden volledig in eigen hand te hebben. Dit gaf hem rust.

Hoe doe je het?

In mijn dagelijks werk loop ik er geregeld tegen aan dat ik iets wil bereiken, maar dat ik de omstandigheden niet in eigen hand heb. Of dat ik maar ten delen invloed kan uitoefenen op partijen waarmee ik samenwerk. Ik merk meestal als ik frustratie of spanning voel, dit meestal komt omdat ik me richt op de cirkel van beïnvloeding. Ik heb er niet direct invloed op, maar het houdt me wel bezig. De interventie die ik dan doe bestaat uit een paar stappen die ik het beste als vraag kan formuleren. Waar maak ik me zorgen over, maar heb ik geen invloed op? Wat wil ik vooral wel bereiken? Wat is daarvoor nodig? Wat kan ik daar nu zelf aan doen? Hoe kan ik dat het beste doen? Met name de laatste vraag richt ik mij op de cirkel van invloed wat voorkomt dat ik mijn energie richt op zaken die volledig buiten mijn invloedssfeer liggen. 

Wat levert dit nu op? Door de cirkel van invloed toe te passen, groeit je invloed op situaties. Dit maakt dat je meer proactief wordt.

Ik wil een gesprek

(Afbeelding: Austin Neill via Unsplash)