5 tips om je werk minder ingewikkeld te maken

Ontwikkeling kun je lezen als “ont-wikkeling”. Minder ingewikkeld maken. Als iets minder ingewikkeld wordt, dan voelt het lichter. Dit kan gelden voor je eigen werk, voor dat van je team, afdeling of organisatie. Als het minder ingewikkeld is, is het vaak ook leuker. Maar hoe doe je dat dan? In deze blog deel ik 5 praktische tips. Het zijn open deuren, ik weet het.

Tip 1: effectiever i.p.v. efficiënter
Het is zo lekker om veel te doen in weinig tijd. Veel e-mails, veel acties. Heerlijk. Alleen…. is al dat werk wel zo belangrijk? Wat wilde je ermee bereiken? Denk eens een half uurtje na over wat je wilt bereiken. Bijvoorbeeld aan het begin van de week. Dat zijn je doelen. En het nastreven van die doelen geeft meer voldoening dan het wegwerken van alle meuk. Dat is het verschil tussen efficiënt en effectief werken. Als je opschuift van efficiënt naar effectief, dan maak je je werk minder ingewikkeld.

Tip 2: vereenvoudig waar het kan
Kijk eens kritisch naar het werk dat je doet. Hoeveel mail je, hoeveel bel je, hoeveel meetings heb je? Hoeveel tekst of woorden gebruik je en hoeveel zijn er nodig? Vandaag had ik zelf zo’n ervaring met een actielijst die ik gebruik om een voortgangsbewaking te doen voor een opdracht. Bij alle acties zette ik telkens status updates. Heel mooi, maar wel heel lang. Ik heb mezelf gedwongen de actie in 1 korte zin te verwoorden. Heerlijk simpel en overzichtelijk. Als je vereenvoudigt, dan maak je je werk minder ingewikkeld.

Tip 3: werk met aandacht
Alle berichten, notificaties, gesprekjes en gedachten. Het is soms zo moeilijk om de aandacht erbij te houden. En je to do lijst groeit. Soms pak je tientallen keren een taak op om er vervolgens na afleiding mee te stoppen. Terwijl als je gewoon doorwerkt, het werk nog geen half uur kost. Overweeg eens de pomodorotechniek toe te passen. En focus je op 1 taak. Als je werkt met aandacht, dan maak je je werk minder ingewikkeld.

Tip 4: los de echte problemen op
Voldoening geeft dopamine. Deze valt samen met tip 1. Lekker veel mails afwerken geeft telkens een dopamine shot. Terwijl diep van binnen dat ene probleem knaagt. Dat probleem waar je mee worstelt, maar je niet goed uit komt. Maak daar eens een doel van! Denk na over een manier om dat echte probleem te lijf te gaan. Gewoon, door te starten. Dat geeft echt voldoening. Als je echte problemen oplost, dan maak je je werk minder ingewikkeld.

Tip 5: als het echt ingewikkeld is, vraag hulp
Soms lukt het gewoon niet alleen. En is werk ook gewoon ingewikkeld. En lukt het niet om het minder ingewikkeld te krijgen. Bedenk dan dat er altijd mensen om je heen zijn die je willen helpen. En geloof me, veel mensen vinden het geweldig om anderen te helpen. En samenwerking geeft energie en de moed om verder te gaan. Als je hulp vraagt als je echt niet uit komt, dan maak je je werk minder ingewikkeld.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Projectondernemers B.V.
Lylantse Plein 1
2908 LH Capelle a/d IJssel

085 303 58 64
contact@projectondernemers.nl

kvk 62293613
btw NL854750253B01

1

Routebeschrijving in Google Maps